torsdag, januari 10, 2013

Analog porr

 
Going back to the roots!
 
Med en farsa som vunnit ett gäng Oscars för bästa filmmusik så kanske det inte var så konstigt att han halkade in på samma bana. Efter några första stapplande steg i improvisationens 60-tal så riktades nyfikenheten åt den nya spännande elektroniska utvecklingen. Med konstruktören Robert Moogs revolutionerade skapelse öppnades nya möjligheter för många, så även Jean Michel Jarre. Den musikalska inspirationen kom från den klassiska musiken via Stockhausen till Tangerine Dream. Efter ett föga framgångrikt soundtrack släppte 1976 Jarre ett av den elektroniska musikens mästerepos "Oxygene". Albumet blev en megahit över hela världen och håller lika hög klass än idag. Att följa upp en sådan dundersuccé är omöjligt men uppföljaren "Equinoxe" tycker jag håller minst samma höga nivå. Förutom skapandet av musik har Jarre varit en pionjär och visionär vad det framförandet. Han har uppträtt i Docklands, vid pyramiderna, NASA i Houston, vid Eiffeltornet, Himmelska Fridens Torg osv. Han var den förste västerländska artisten att uppträda i Kina 1981. Han har vid ett gäng av dessa tillfällen slagit otroliga publikrekord, konserten till Moskvas 850-årsjubileum sågs av 3,5 miljoner åskådare. Han har även utvecklat ljudet bl.a. det surroundssoundsliknande AERO. Trots alla storsvulstiga upptäcktsfärder tycks Jarre inte har glömt av rötterna vilket följande klipp bevisar. Jean Michel, tillsammans med tre medmusikanter och en myriad av analoga synthar, bjuder här in till 30-årsjubileét av "Oxygene"

Oxygene - Live in Studio

3 kommentarer:

Jimmy Myhre sa...

Nedrans va bra, som en analog blöt dröm, gott och se att han är tillbaks där han började, kan nog tycka att hans utsvävningar på diverse arenor var för mycket effektsökeri. På detta fantastiska klipp bevisar han istället vilken superb musiker han är, att få ihop alla ljud till en bubblande enhet som dom flesta kan ta till sig är få som klarar av. Ljuvligt broder

Anders L sa...

Ahh. Som att låta sig förflyttas av ett cumulusmoln, tusen meter över marken. Härligt!

Gonzo sa...

Jag har en väldigt speciell relation till just "Oxygene", och den innefattar Skottland, camping och toaletter. Men den tar vi när vi ses nästa gång.

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »